Historische achtergrond van onze Shorin Ryu stijl

27-03-2016 23:11

 

Karate is een vechtkunst ontstaan op de Ryukyukan eilanden, waaronder het eiland Okinawa. Karate is ontstaan uit de samenvoeging van het Chinese Kempo en de inheemse vechtkunsten van Okinawa, die letterlijk "Te" werden genoemd.

 

Hoewel er reeds enkele scholen van "TE" waren op Okinawa, hielden de meeste beoefenaars er hun eigen methoden en gebruiken op na. Enkele van deze vroege stijlen kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen :

 

SHURI-TE

NAHA-TE

TOMARI-TE

 

Deze stijlen zijn genoemd naar de steden waar ze van afstammen. Elk gebied en zijn karateka's had specifieke kata, technieken en principes die hen onderscheiden van andere "TE" vormen.

 

Eén van onze 1e grondleggers was Sokon Matsumura (1809-1899) die begon met het lesgeven van de "TE" stijlen van steden Shuri en Tomari alsook Chinese Shaolin Kempo. De stijl van Matsumura werd later bekend als onze welgekende Shorin-Ryu.

 

Matsumura bracht al zijn kennis over naar Itosu Anko (1831-1915) alsook enkele anderen. Itosu was de persoon die bijdroeg aan de introductie van karate op de openbare scholen van Okinawa.

De sensei waar onze Shorin Ryu stijl op gebaseerd is heette Choshin Chibana en was één van Itoso's beste leerlingen. Na de dood van Meester Itosu is Choshin Chibana zijn eigen school begonnen waar o.a. ook onze eigen hoofdsensei uit Okinawa, Koei Nohara, van afstamt.

 

Wij proberen dus echt nog om die vroegere traditionele karate te beoefenen zoals hij honderden jaren geleden beoefend werd. Eenvoudige posities gecombineerd met doelgerichte trappen en slagen.

 

      Foto Choshin Chibana